Fredrik følger drømmen om å bli vekter

Feature

Tekst og foto:  Tone Hagen Fanebust (Markedsansvarlig Krokeide VGS)

Fredrik Arnesen (25) fra Bergen møtte veggen og slet med depresjon. Etter to års skolegang på Krokeide VGS fulgte han drømmen om å bli vekter og er nå lærling hos Skan-kontroll.  
– Sikkerhetsbransjen appellerte til meg, blant annet på grunn av muligheten til å jobbe med mennesker og yte service, sier Fredrik.

MØTTE VEGGEN – MÅTTE TENKE NYTT

Noen år tilbake i tid slet Fredrik med lite motivasjon og møtte bokstavelig talt veggen.

– På grunn av min situasjon måtte jeg tenke nytt og vurderte ulike retninger og skoler for å komme meg videre. Mamma kom over en annonse for Krokeide VGS, vi møtte opp på åpen dag og fant ut at dette tilbudet ville passe perfekt for meg. Det har jeg ikke angret på, sier Fredrik og tilføyer:

– Jeg fikk en tettere oppfølging av lærerne enn jeg tidligere. I tillegg er det fantastisk samhold på Krokeide, et godt miljø og masse fine folk. Jeg stortrivdes på skolen.

Fredrik var elev på Krokeide VGS fra 2016-2018 og fullførte Vg1 Service og samferdsel og deretter Vg2 Salg, service og sikkerhet. Her ble gnisten for sikkerhetsbransjen tent.

– Målet om å bli vekter ble satt, og her er jeg i dag på mitt andre år som lærling i vekteruniform, sier Fredrik stolt.

– Det er en vanvittig mestringsfølelse å kjenne at dette er et yrke som passer meg godt. Spesielt det faglige vi lærte på Vg2 har vært helt avgjørende for å kunne gjøre denne jobben. På Krokeide VGS ble jeg kjent med mennesker fra hele Norge, med ulike erfaringer og livsbakgrunn, og det har jeg vokst veldig på og jeg ser at dette er verdifull erfaring jeg drar nytte av i jobben som vekter.

UFORDRENDE OG VARIERTE ARBEIDSOPPGAVER

Hverdagen som lærling beskriver Fredrik som variert og innholdsrik.

– Hverdagen er variert, selv om den også består av en del faste oppgaver litt avhengig av hvilken jobb jeg er tildelt de ulike dagene. Vi har også en del studierelaterte oppgaver som vi arbeider med i tillegg knyttet til læreplanen. Jeg trives godt med utrykninger, og da vet vi aldri hva som venter oss på lokasjonsstedet. Det trigger og motiverer meg, sier Fredrik.

– Det mest utfordrende med denne jobben er alle skjebnene man møter og de gjør virkelig inntrykk på meg. Jeg forsøker å gjøre en så god jobb jeg kan og behandler alle med samme respekt.

TRYGG I ROLLEN

Skan-kontroll er Norges tredje største sikkerhetsselskap med 85 ansatte i Bergen og 450 ansatte på landsbasis.

– Det er viktig for oss at vi har flinke folk, sier Andre Hevrøy (Regionssjef Region Vest).

– Vi er ikke så opptatt av fagkarakterer fra skolen, det vi er opptatte av når vi rekrutterer lærlinger og ansatte er de er flinke med mennesker. Sånne ting står ikke i karakterboka, så vi bruker litt tid til å bli kjent med personligheten til hver enkelt, sier Andre.

– En av grunnene til at vi ønsket å ansette Fredrik var at han utviste en trygghet tidlig i prosessen, og dette er en grunnmur det er lett å bygge videre på, sier Eirik Oliver Gjesdal (Fagansvarlig Vakttjenester).

Eirik er en av de som følger opp lærlingene og har derfor en tett relasjon til Fredrik.

– Det at Fredrik er trygg på seg selv og utstråler dette ovenfor kunder og mennesker han kommer i kontakt med er helt avgjørende. Vi ser etter ansatte med en x-faktor, og Fredrik havner så absolutt i denne kategorien, sier Eirik.

BEVISST STRATEGI

– Vi tar inn tre lærlinger hvert år og har lagt en bevisst strategi at vi ønsker å utdanne fagarbeidere for å skape gode ambassadører for Skan-kontroll, sier, Andre.

– Tidligere var det sånn at vi rekrutterte vektere blant studenter som ønsket å ha deltidsstilling ved siden av studiene. Det har blitt strengere krav til kompetanse nå, og det kan ta noen måneder fra en lærling får mulighet til å ta på seg uniformen og utøve yrket. I løpet av denne tiden får man praktisk opplæring og dette gjør at både lærlinger og andre ansatte er bedre skodd for oppgavene som venter.

HÅPER PÅ EN KARRIERE I BRANSJEN

– I vaktbransjen har man store muligheter for å jobbe seg oppover dersom man ønsker en karriere innenfor dette. Da er det viktig at man griper mulighetene som byr seg og lærer av sine feil. Samtlige i konsernledelsen hos oss har jobbet seg opp. Fem av lærlingene vi har hatt har blitt områdeledere, sier Eirik.

Fredrik er ferdig med læretiden våren 2020 og har et klart bilde av at han da står med et fagbrev i hånda, men hvor ferden går etter det er ikke helt klar.

– Jeg vurderer politihøgskolen, men det ligger noen år frem i tid.  Jeg trives så godt her at jeg håper jeg får mulighet til å være her i flere år, sier Fredrik med et smil.


FAKTA

Krokeide videregående skole
– Krokeide videregående skole tilbyr yrkesrettet videregående opplæring for personer med lære-
vansker eller fysiske/psykiske funksjonsutfordringer.
– Studietilbud:
Salg, service og reiseliv. IKT-servicefag. Elektrofag. Påbygg til generell studiekompetanse. Informasjonsteknologi og medieproduksjon.
– 190 elever fra hele landet, hvorav 115 bor på skolens elev-hybler.
– Gjennomsnittsalderen på elever inneværende skoleår er 25 år.
– Skoleplass og hybel er kostnadsfritt. Alle elever får tilbud om fire måltider hver dag.
– Skolen kan tilby et unikt tverrfaglig støtteapparat med erfarne ansatte som hjelper elevene med å fullføre utdanningen og bli klare for arbeidslivet eller videre studier.
– Bredt aktivitetstilbud i ukedagene og i helgene til alle elever.
– Krokeide videregående skole ligger ca. 22km sør for Bergen.

Mer informasjon:
www.krokeide.vgs.no
www.facebook.com/krokeidevgs


Fakta om Skan-kontroll

– Etablert i 1974.

– Hovedkontor i Oslo, avdelingskontor i Bergen, Stavanger og Trondheim

– Heleid datterselskap av Nokas AS.

– Skan-kontroll driver med svinnforebyggende tjenester for noen av landets største kjeder innenfor detaljvarehandel, blant annet NorgesGruppen, Coop, XXL, Elkjøp, Power og XXL.

– Tjenester som leveres er blant annet:

– – Vektertjenester

– – Kontrolltjenester

– – Svinn/sikkerhet

– – Kurs

– – Kameraovervåking

Mer informasjon:
https://www.skan-kontroll.no/