Spider-Mans europeiske ferie

Feature

Tekst:  Mads Kvalvaag Halvorsen  Foto:  PR / SF Norge

Når Spider-Man igjen svinger seg over kinolerreter verden over denne sommeren, er det femte gang Tom Holland ikler seg edderkoppdrakta.

Tom Holland – det yngste Avengers-medlemmet – får med Spider-Man: Far from Home sin andre solofilm, og det kjennes sannsynlig at han snart tangerer Tobey Maguires originale trilogi. Med sine 22 år er han nemlig langt yngre enn det både Maguire og Andrew Garfield var i sine første filmer som Spider-Man. Er denne utgaven av Peter Parker fortsatt like ung til sinns?

– Han er veldig lik den Peter vi møtte i Homecoming, forteller Holland. Jeg digget vår fremstilling av en tenåring med superkrefter, og heldigvis blir det et element i denne filmen også. Selv om jeg kanskje ser litt eldre ut, er jo Peter bare 16 år! Han er verken prins, romvesen eller multimillionær, men en vanlig gutt som bare vil ha det gøy.

MYE LEK UNDER INNSPILLING

I tillegg til Hollands Peter Parker, møter publikum også Zendayas MJ og Jacob Batalons Ned igjen, når trioen reiser på skoletur til Europa. Den første filmen fikk skryt for måten tenåringene ble fremstilt på, og heldigvis er også vennegjengen med i oppfølgeren. Særlig MJ får en større og viktigere rolle i den nye filmen.

– Forholdet mellom Peter og MJ utvikler seg mye mer enn det gjorde i første film. MJ er den samme smarte jenta, men publikum blir bedre kjent med henne og personligheten hennes. Zendaya, Jacob og jeg er jo også blitt godt kjent i virkeligheten, og derfor får vi leke mye under innspilling. Av og til filmet vi 20 minutter med tull bare fordi det kanskje ville dukke opp noe brukbart underveis, ler Holland.

SERIØSE STJERNER

Selv om det er mye moro mellom de jevnaldrende ungdommene under innspilling, har selv tegneseriefilmen med tiden blitt en arena for meget seriøse skuespillere. I sommerens superhelteventyr dukker både Samuel L. Jackson og Jake Gyllenhaal opp, noe som bokstavelig talt er en drøm som går i oppfyllelse for Tom Holland.

– Hvert år har jeg møter med agenten min hvor vi går gjennom en liste med skuespillere jeg drømmer om å jobbe med. Både Jackson og Gyllenhaal stod på lista for dette året, så jeg kan knapt tro hvor heldig jeg er, sier Holland. Skuespill er litt som tennis, på den måten at du alltid hever deg når du spiller mot en som er virkelig god. Når jeg spiller mot så erfarne og dyktige skuespillere, tenker jeg på selv den minste detalj og gjør mitt beste hele tiden.

Den unge briten virker særlig imponert over Jake Gyllenhaal. Den 38 år gamle amerikaneren fikk sitt gjennombrudd rundt årtusenskiftet, og ble Oscar-nominert for Brokeback Mountain. Siden den gang har han etablert seg som en av Hollywoods mest allsidige og dedikerte skuespillere med filmer som Nightcrawler og Wildlife. Tom Holland forteller om Jakes helt unike måte å spille på.

– Alle andre skuespillere har liksom en bryter. Når regissøren sier «action!», så ser du at de spiller. Jake har ikke den bryteren, han bare glir inn og ut av karakter. Noen ganger tror du han bare snakker med deg som vanlig, før du plutselig skjønner at han spiller scenen der og da! Han er fantastisk, og jeg har lært mye av ham.

SKURKER OG STUNT

Holland fremstiller seg kanskje som en ydmyk læregutt, men begynner tross sin unge alder å bli en erfaren skuespiller selv. Han brakdebuterte på film med den fantastiske The Impossible (2012), der han spilte sønnen til Ewan McGregor og Naomi Watts. Han ble nominert til drøssevis av priser for rollen, og vant blant annet filmmagasinet Empires pris for beste nykommer. Før den tid hadde han spilt i musikalversjonen av Billy Elliot i to år, og all dansingen har kommet godt med senere i karrieren – som stunttrening.

– Jeg gjør ikke alle stuntene selv, sier Holland. Noen ting kan jeg rett og slett ikke gjøre, særlig hvis vi ikke får nok tid til å øve. Dessuten vil jeg jo det som er best for filmen, så hvis stuntmannen min får det til å se bedre ut, får han gjøre det. Noen ganger har vi tid til å øve på et stunt i ukesvis, og da gjør jeg det selv. Jeg får et skikkelig adrenalinrush av å gjøre stunts, så hvis det funker for filmen, kaster jeg meg ut i det.

STØRRE OG MER ACTIONFYLT ENN FORGJENGEREN

Så langt tyder alt på at Far from Home blir både større og mer actionfylt enn forgjengeren, og filmen svinger innom storbyer som London og Venezia. Marvel-tradisjonen tro beveger vi oss altså fra storby- til verdensbasis. Blir neste film Spider-Man: A Home in Space? Fienden denne gang er i hvert fall skapninger fra en annen dimensjon, og enda et bevis på at også denne delen av Marvel-universet blir stadig større.

Eric Carroll er ansvarlig produsent for filmen, og ifølge ham var tanken å få Spider-Man ut av komfortsonen også i geografisk forstand. Ved å trekke historien ut av New York, rettes søkelyset virkelig mot den akrobatiske tenåringen. Kampene skaper et globalt event på linje med hva Marvel-filmene er blitt her i virkeligheten, og Peter utfordres på helt nye måter. Dette er første gang vi får se Spider-Man i Europa, og Carroll gleder seg særlig til publikum får se den blå- og rødkledde superhelten svinge seg over italienske kanaler.

SPREKE SUPERDRAKTER

Skjønt, helt blå og rød er ikke Spider-Man denne gangen. I tillegg til den velkjente edderkoppdrakten, utstyres nemlig Peter med en ny drakt til bruk ved nattlige utflukter. Nattbriller og helsvart farge gir et nytt og tøft uttrykk, samtidig som det gir superhelten en ny dimensjon. Ifølge Holland åpner det et nytt rom for hva Spider-Man kan være og gjøre. Han virker både engasjert og fremtidsrettet når han snakker om karakteren, og virker mer enn klar for flere filmer som Peter Parker og hans hemmelige alibi.

Men det er ikke bare Spider-Man som får flotte seg i stilige drakter. Jake Gyllenhaal syns nemlig modellen som ble laget for hans digitale drakt var så kul at han heller ville ha et faktisk kostyme. Dermed sydde kostymeavdelingen sammen en supersuit til ham også, med elementer fra de beste MCU-draktene vi allerede kjenner. En grønn rustning, gyllen brystplate, og dyprød kappe gir assosiasjoner til både Thor og Doctor Strange, men Gyllenhaals Mysterio er uten tvil en karakter som kan stå på egne ben.

SPEKTAKULÆR SOMMER

Etter vårens eventyr med resten av Avengers-gjengen er det nettopp å stå på egne ben Spider-Man blir nødt til å gjøre denne sommeren. Selv om han får hjelp av både Nick Fury og Maria Hill fra S.H.I.E.L.D., er det uten tvil han som er den store helten. Heldigvis tyder mye på at teamet bak filmen har klart å kombinere det spektakulære og actionfylte Marvel-universet med den mer alminnelige og humoristiske high school-tilværelsen. Med tilhørende stjernegalleri, spår Filmmagasinet at dette blir et av sommerens kinohøydepunkter, og at Spider-Man igjen vil fange et stort publikum i sitt nett.

Spider-Man: Far from Home har premiere 3. juli.