Mutantene ruller tilbake tiden

Feature

Tekst: Mads Kvalvaag Halvorsen Foto: PR / Fox Films

Snart 19 år har gått siden Bryan Singers første X-Men herjet på kinolerreter verden over. Filmen ble en kjempesuksess, og utgangspunktet for en superheltfilmserie kun Marvel-universet kan matche. I skrivende stund har det kommet ti filmer til, enten direkte oppfølgere eller muterte grener på samme tre (Deadpool). I juni kommer den tolvte, denne gangen med fokus på Jean Grey. Som i X-Men: Apocalypse spilles rollen av Game of Thrones-aktuelle Sophie Turner.

De siste X-Men-filmene har flyttet historien tilbake i tid, og mange av rollene er derfor yngre utgaver av karakterene vi først møtte i år 2000. Stjernegalleriet er ikke noe mindre av den grunn, og kjente navn som James McAvoy, Michael Fassbender og Jennifer Lawrence har overtatt for Patrick Stewart, Ian McKellen og Rebecca Romijn. Turner selv tok over rollen som Jean Grey fra nederlandskfødte Famke Janssen.

– Da jeg begynte å filme X-Men: Apocalypse, trodde jeg rollen min skulle være en del av et ensemble hele veien, forteller Turner.

– Jeg hadde ikke så mye å jobbe med, og kjente egentlig bare en liten del av karakteren.

OVERRASKENDE VENDING

Først da innspillingen gikk mot slutten, begynte hun å høre rykter om at neste film skulle fokusere sterkt på nettopp hennes karakter. Av alle mulige kilder var det filmens makeup-artister som hvisket henne nyheten først. Det var først seks måneder før innspillingen startet hun fikk det bekreftet, da manusforfatter og regissør Simon Kinberg tok en alvorsprat med henne.

– Jeg var ikke forberedt da Simon fortalte meg det, men manuset var som en fem-retters middag for en skuespiller.
Turner så svært entusiastisk på muligheten hun ble presentert for, og forteller om lange og harde forberedelsesdager i tiden før innspilling.

– Vi gjorde masse research på psyke. Mye av Jeans følelser er basert på schizofreni og avhengighet, og derfor leste jeg mye om det. Denne filmen er veldig karakterdrevet, og kanskje ikke like fantasidrevet som andre superheltfilmer.

KVINNEDOMINERT

Selv om en stor del av fokuset i denne filmen handler om hvordan superhelten Jean Grey bikker over mot den mørke siden, er det også plass til enda en skurk i historien. Oscar-nominerte Jessica Chastain spiller et mystisk romvesen som manipulerer den allerede utsatte Jean. Regissør Kinberg beskriver karakteren som djevelen på Jeans skulder. For Turner var det stort å skulle jobbe med den etablerte skuespilleren.

– Jeg var stor fan av Jessica før vi møttes, så jeg var livredd for å møte henne. Heldigvis ble hun som en mentor for meg, jeg kan fortsatt ikke helt tro at jeg har gjort scener med henne på tomannshånd!
Filmen er en av få superheltfilmer der både helt og skurk er kvinner.

– Det er sprøtt å tenke på at dette er den første X-Men-filmen som ledes av kvinner. Både Jessica og jeg syns det er veldig spennende. Hele filmen bygger på Jeans relasjoner til andre kvinner, og ingen av dem er underlagt menn på noe vis. Det er fantastisk!


Selv med kvinner i de ledende rollene, er det altså Simon Kinberg som har stått for både manus og regi, i tillegg til å være en av filmens tre hovedprodusenter. Kinberg har vært en del av X-Men-universet siden 2005, da han skrev manuset til X-Men: The Last Stand. Siden den gang har han bidratt som manusforfatter og/eller produsent på hele seks filmer i serien. Med Dark Phoenix klatrer han i tillegg opp i regissørstolen for aller første gang.

– For min del var det supert å ha Simon som regissør. Vi heiet på hverandre, og ble et bra team. Erfaringen hans som produsent gjør at han vet hvordan han skal behandle skuespillere og crew, og han er en veldig interessert og entusiastisk regissør. Jeg har sagt til ham flere ganger at han må fortsette med regi, han hører rett og slett hjemme i den verden!

Kinberg ser ut til å ha tatt Turners råd foreløpig. I fjor ble filmen 355 annonsert, en spionthriller med et kvinnelig ensemble de fleste regissører bare kan drømme om. I tillegg til nok et samarbeid mellom Kinberg og Jessica Chastain, er også Oscar-vinnerne Marion Cotillard, Penélope Cruz og Lupita Nyong’o å finne på rollelisten. Vi gleder oss!

X-MEN-FAMILIEN

Før den tid er det imidlertid klart for premiere på Dark Phoenix. Som nevnt vender mange kjente fjes tilbake til mutantrollene sine, for eksempel Tye Sheridan og Alexandra Shipp. Den nye generasjonen unge skuespillere har ikke engang fylt 30 år, men har allerede gjort seg bemerket i både smalere indiefilmer og blockbustere som denne.

– Vi er en veldig bra gjeng, slår Turner fast.

– Alle sammen kom til denne filmen med en skikkelig «let’s do this!»-holdning, noe som virkelig gjør det gøy å jobbe sammen. Man blir litt som en familie, og vi tilbragte mange kvelder sammen i løpet av innspillingen. I og med at man møtes på film etter film blir man veldig glade i hverandre, ikke bare oss skuespillere, men regissør og produsenter også.

Familietematikken låner seg fint til selve filmen også. Selv om det er få faktiske familierelasjoner mellom mutantheltene, har det nære båndet mellom disse utenforstående karakterene alltid vært et sterkt fokuspunkt i serien. Jeans forandring tynger derfor veldig på gjengen.

– Det er som en familie som går i oppløsning. Særlig Jean og Scotts forhold blir virkelig satt på prøve, men det er overføringsverdi til virkeligheten her også. Fordi vi har bygget så mye av historien på faktisk avhengighet og mental helse, er det likheter med hva vanlige familier må kjempe med når en av deres egne får problemer.

ET STERKT ÅR

Jean Grey har alltid vært en av de sterkeste karakterene i serien, og i denne filmen får man se et kraftutløp man ikke har vært i nærheten av siden Famke Jansens mørkeste scener fra 2000-tallet. Sophie Turner får virkelig satt karakteren i høygir.

– Jeg er veldig tiltrukket av kickass kvinnelige karakterer. Det er fint å spille sterke damer som henne, og det er slike trekk jeg ser etter i manusene jeg leser.

Med siste sesong av Game of Thrones rett rundt hjørnet i tillegg, er det ikke tvil om at dette blir et solid år for Sophie Turner.