Michael Dougherty

Feature

Tekst: Redaksjonen Foto: PR / SF Norge

Monsterfilmer går aldri av moten, de kommer alltid tilbake. Og ingen har kommet tilbake så mange ganger som Godzilla. Nå er det Michael Dougherty som skal vekke liv i den gigantiske havøgla, som ifølge japansk horrorfolklore er et forhistorisk monster som har vokst seg digert ved å livnære seg på radioaktivt avfall.

Skrekkentusiasten Michael Dougherty er mest kjent for Trick ‘r Treat (2007) og Krampus (2015) – to filmer som har fått kultstatus innen sjangeren. Den 44-årige amerikaneren har dessuten et betydelig ry som manusforfatter og historieskaper, og har blant annet vært involvert i filmer som Superman Returns (2006) og X-Men: Apocalypse (2016), så det er ingen smågutt vi snakker om her. Likevel er årets Godzilla: King of the Monsters nok den største filmen Dougherty har hatt «aleneansvar» for, det vil si at han både har skrevet manus og regissert. Produsentene er de samme som lagde Kong: Skull Island, og det er forventet at Godzilla: King of the Monsters legger seg opp mot samme stil; et actionpakket og storslått eventyr som tar seg visse friheter i forhold til originalfolkloren om Godzilla.

ET STERKT LAG

Godzilla: King of the Monsters er en oppfølger til Gareth Edwards Godzilla fra 2014. Sistnevnte var et forsøk på å reboote en franchise som hittil har inneholdt ikke mindre enn 34 filmer totalt (hvorav de fleste har vært japanske produksjoner). Det var lenge forventet at Gareth Edwards også skulle lage oppfølgeren, men i så sent som for et par år siden ble det bekreftet at Edwards forlot prosjektet og Michael Dougherty fikk jobben. Doughertys film er den tredje Godzilla-filmen som er produsert i sin helhet av et Hollywood-studio. På rollelisten finner vi store navn som Vera Farmiga (Up in the Air og The Conjuring), Zhang Ziyi (Memoirs of a Geisha og Crouching Tiger, Hidden Dragon), Ken Watanabe (The Last Samurai og Batman Begins) og Sally Hawkins (Blue Jasmine). De to sistnevnte var forøvrig også med i Gareth Edwards film for snart fem år siden. Videre finner vi Kyle Chandler (The Wolf of Wall Street og Manchester by the Sea), Millie Bobby Brown (Stranger Things) og Bradley Whitford (Get Out). Et sterkt lag, med andre ord! Ikke rart Michael Dougherty hoppet på sjansen da han fikk muligheten til å regissere Godzilla: King of the Monsters.

– En drøm gikk i oppfyllelse! Og masse, masse press, fortalte filmskaperen nylig til det japanske filmnettstedet Tamashii.

– Jeg har spesielt sans for tonen i de nye Godzilla-filmene. Det er veldig vakker og poetisk, og samtidig skremmende og spennende. En av de største utfordringene for meg var å skape en moderne Godzilla-film. Det er viktig å balansere mellom ønsket om å lage mest mulig monsteraction og vise de spektakulære skapningene så mye som mulig, og det å bygge en historie som også byr på menneskelige karakterer vi bryr oss om.

Opplevelsen av å ha det kunstneriske hovedansvaret for en så stor film har ikke skremt Dougherty, men han innrømmer at det har vært en krevende prosess.

– Det er først og fremst en skikkelig utholdenhetstest. Du kommanderer en hær på tusen mennesker og er avhengig av deres innsats, og mange av dem rekker du ikke en gang å møte i løpet av prosjektet. Å bevare filmens og Godzillas ånd fra a til å, med så mange bestanddeler som skal tilpasses hverandre, er en stor utfordring. Men jeg hadde et fantastisk crew og dyktige samarbeidspartnere, og det er jeg takknemlig for. Jeg håper filmen yter Godzilla rettferdighet, og at fansen vil bli fornøyd.

SUPERMONSTRE

I likhet med forgjengeren, har også Godzilla: King of the Monsters mer enn bare Godzilla å by på hva supermonstre angår. Sammen med Zach Shields har Michael Dougherty skrevet et manus stappet med andre forhistoriske, gigantiske monstre bygget på japanske legender. Vi møter både Mothra (insektaktig skapning), Rodan (flyvende øgle) og den trehodede dragen King Ghidorah – som er filmens «superskurk» og Godzillas nemesis. La det ikke herske tvil om at ting kommer til å gå hardt for seg, og at menneskehetens skjebne henger i en tynn tråd og alt avhenger av innsatsen til en gruppe kryptozoologer (folk som forsker på dyrearter som ikke har bekreftet eksistens, som f.eks. Loch Ness-monsteret).

Som en vaskekte monster- og horror-nerd som lekte mye med plastfigurer da han var barn, tar ikke Michael Doigherty lett på oppgaven med å gi filmliv til en av sine absolutte favoritter: Godzilla. I Godzilla: King of the Monsters blir de gigantiske skapningene fremstilt som mytiske, nær gudommelige skikkelser. Dougherty har uttalt at målet er å «putting the GOD back in Godzilla».

– Jeg har alltid vært stor fan av mytologi og mytologiske vesener, særlig drager og kjempeøgler.

Michael Dougherty har en vietnamesisk mor, og det var naturlig at han fikk et vietnamesisk mellomnavn; Long. Michael Patrick Long Dougherty er hans fulle navn. Long betyr drage på vietnamesisk, noe som passer regissørens interesse og lidenskap utmerket. (Og som en bonusdigresjon helt på tampen, kan vi nevne at også Filmmagasinets redaktør heter Long til mellomnavn: Le Long Dinh Nguyen).