Helvetes comeback

Feature

Tekst: Einar Aarvig Foto: PR / Another World Entertainment

Milla Jovovich prøver å ta rotta på halvdemonen Hellboy i regissør Neil Marshalls reboot av filmserien.

Hellboy er tilbake, i fyr og flamme og fly forbanna. Den røde halvdemonen, manet frem av nazister under andre verdenskrig, dukket ikke overraskende først opp som tegneseriefigur i 1993. Han er skapt av Mike Mignola, som også har en viss filmkarriere, han skapte mye av det visuelle uttrykket i vampyrfilmer som Bram Stokers Dracula (1992) og Blade II (2002). Og selvfølgelig Guillermo Del Toros Hellboy-filmatiseringer fra 2004 og 2008.

HELVETE OG NAZI-TYSKLAND
Hovedpersonen står altså i forbindelse med både helvete og Nazi-tyskland, men er en godlynt type som demper sitt grimme utseende ved å file ned hornene i panna. Han er temperamentsfull, men aldri mannevond; ironisk, men langt fra kald. Han er faktisk en slags agent, han jobber i en internasjonal, hemmelig organisasjon som bekjemper, du gjettet riktig – hekser, monstre og selvfølgelig nazister.

2019-Hellboy spilles av David Harbour, mest kjent som trivelig Atle Antonsen-aktig etterforsker i Netflix-serien Stranger Things. Regien er ved britiske Neil Marshall, som fikk sitt store gjennombrudd med hulegrøsseren The Descent (2005), og som også er kjent for 80/20-blandinger av horror og humor som Doomsday (2008) og Centurion (2008). I den nye historien lar han den røde helten slåss mot en trio med kjemper som har gått bananas. Her blir han oppmerksom på en kvinne med det hjemmekoselige navnet Nimue – The Blood Queen, en gjenoppstått prestinne fra skikkelig gamle dager, med alt annet enn gode intensjoner. Hun er seriøst grinete, har tenkt å ta rotta på hele sivilisasjonen og bare en viss rødhudet jovial hissigpropp kan redde den.

BRYNE HORNENE

Helter av Hellboys format er avhengige av skurker de kan bryne hornene på. Filmskaperne måtte anstrenge seg for å finne en verdig match.

– Milla Jovovich har total tilstedeværelse, sier regissør Marshall.

Du føler det i hvert ord hun ytrer, hver pause hun tar, hvert blikk hun gir.
Den ukrainskfødte skuespilleren var muligens et navn som kom tidlig på blokka til filmskaperne. Skrekkelig science fiction skråstrek fantasy har vært hjemmebanen hennes siden hun la modellkarrieren på hylla til fordel for film med gjennombruddet Det femte element i 1997. Mest kjent er hun for rollen som Alice i den overraskende vellykkede Resident Evil-serien, basert på zombie-skytespillene med samme navn. Og det er film hun har vokst opp med, begge foreldrene jobbet i husholdningen til regilegenden Brian De Palma.

– Jeg elsker Hellboy-tegneseriene, sier Jovovich.

– De er så vakre, så fulle av hjerte og sjel, med fenomenale tegninger. Jeg skjønte med en gang at vi kunne lage noe bra.
For Hellboy er Nimue noe mer enn bare en tilfeldig hindring i veien. Hun har noe med fortiden hans å gjøre, vi sier ikke hva.

– Hun er en enorm utfordring for ham, for hun vekker til live et spørsmål om hvem han egentlig er, hvorfor han er her og hva slags potensiale som bor i ham. Hun vil vite hvorfor han gidder å henge med menneskene, hun vil få dem til å frykte og hate ham.

NYDELIG

Nimue utnytter forbindelsen mellom henne og hovedpersonen og lokker ham utpå temmelig skrå bredder.

«Du er en av oss», sier hun. Du kan bli en helt i min verden. Hun vil ha styrken hans plusset på sin egen for å skape et kongerike med ham.
David Harbour likte å jobbe med Milla.

Hun forstår samtlige aspekter ved denne kunstformen og hvordan få det beste ut av arbeidet sitt. Hun tenker på helheten, ikke bare på egen innsats. Og hun er søt og snill. Hun lot meg være i denne intense, fjerne Hellboy-tilstanden, var veldig forståelsesfull. Samarbeidet var nydelig.

Fakta om Milla Jovovich

 • Født Milica Bogdanovna Jovovich i Kiev i Ukrania (daværende Sovjetunionen) 17. desember 1975 og er altså 43 år.
 • Foreldrene var skuespiller og lege.
 • Tilbragte barndommen i Moskva, men i 1980 emigrerte familie til London og deretter til Los Angeles, California.
 • Pappa Jovovich ble dømt til 20 års fengsel i 1994 for medvirkning i en relativt stor forsikringssvindel. Han slapp ut etter fem år, og kom ut som en bedre mann, skal vi tro datteren.
 • Milla ble mobbet på skolen for sin sovjetiske bakgrunn. Hjemlandet var ikke særlig poppis under Ronald Reagan på åttitallet.
 • Hun var ganske gæren under oppveksten, drev med dop, hærverk og kredittkortsvindel.
 • Karrieren begynte med datter-roller i tv-filmer og serier. Hun var blant innom halvklassikeren Våre verste år, eller Married… With Children, om du vil.
 • Gjennombruddet kom med hovedrollen i Luc Bessons Det femte element i 1997, med kostymer designet av Jean-Paul Gaultier. Hun giftet seg med ham samme år og de ble skilt i 2001.
 • Har vært gift med Paul WS Anderson, mest kjent for å lage terningkast 3-filmversjoner av videospill, siden 2009.
 • Har hatt en viss musikkarriere og er ivrig bruker av cannabis.


Fakta om Hellboy (2019)

 • Superheltfilm basert på tegneserien ved samme navn.
 • Årets Hellboy er en reboot av filmserien, som tidligere har rommet Hellboy (2004) og Hellboy II: The Golden Army (2008). Den planlagte tredjefilmen i originalserien, Hellboy III: Dark Worlds, ble aldri noe av.
 • David Harbour, kjent som politimann i Netflix-serien Stranger Things spiller den røde tittelfiguren i årets film.
 • Ian McShane, kjent som bannende forretningsmann i Deadwood, sløy og klok dverg i Hobbiten og selveste Odin i American Gods, spiller Trevor Bruttenholm, hovedpersonens verdslige adoptivfar.
 • Andre skuespillere: Thomas Haden Church (Sideways, Spider-Man 3), Sophie Okonedo (Ace Ventura, Hotel Rwanda) og Sasha Lane, som vi håper å se enda mer fra etter den SINNSSYKE innsatsen i American Honey.
 • Den temmelig anerkjente gutteromsfantasten Guillermo Del Toro produserte og regisserte de to første Hellboy-filmatiseringene i forrige tiår, men har gått over til å lage mer, eh, anerkjente og kritikerroste saker som oscarvinneren Shape of Water fra i fjor.
 • I Del Toros filmer ble halvdemonen, som ble manet frem av nazister, spilt av Ron Perlman, i dag mest kjent som biker-patriark i Sons of Anarchy.
 • Tanken var at 2019-varianten skulle være en direkte oppfølger til Del Toros Hellboy II: The Golden Army (2008), men da Perlman kun ville ta rollen hvis Del Toro tok regi, valgte man like godt å reboote franchisen med Neil Marshall på regi og David Harbour i hovedrollen.
 • Filmen har vært i laaangt etterarbeid. Den ble spilt inn i Bulgaria fra september til desember 2017.
 • Filmens to trailere benytter seg av henholdsvis Billy Idols versjon av «Mony Mony» og, vi kødder ikke: «Smoke on the water» av Deep Purple. Kult hvis låtene dukker opp i filmen også.