Fartsfantomet

Feature

Tekst: Le Ld Ngyen Foto: PR/Norsk Filmdistribusjon

Det kunne jo ikke bli noe annet enn motorsport på Oliver Solberg.
Nå kommer dokumentarfilmen om 17-åringen på kino.

Pappa Petter er tidligere verdensmester i rally og en internasjonal stjerne. Mamma Pernilla var også en meget habil rallyfører. Morfar Per-Inge Walfridsson har blant annet en seier i europamesterskapet i rallycross på merittlista, og onkel Henning Solberg har også et ganske velfylt premieskap. Derfor var det ingen som sto familien fjern og nær som fikk direkte sjokk da unggutten Oliver også valgte rally og rallycross som livsstil. I 2017 ble Oliver tidenes yngste deltager i Supercar i RallyX Nordic serien, og kom attpåtil på tredjeplass.

Selv om han har svensk mor og norsk far og familien har bostedsadresse i tettstedet Gunnarskog i Sverige, kjører Oliver foreløpig på latvisk lisens. I Latvia har man nemlig lavere alder for rally og rallycross enn hva tilfellet er for Norge og Sverige. Oliver Solberg er det største talentet innen motorsport i Skandinavia for øyeblikket, og for et par år siden flyttet han til Frankrike for å gå på den berømte racingskolen Le Monde i Le Mans.

TAR MED SEG SIN FØRSTE BIL PÅ KINOPREMIEREN

I filmen Born 2 Drive, som blir å se på en kino nær deg fra 8. februar, får du et inngående møte med motorsportens nye wonderboy. Filmen er laget av Daniel Fahre, som også sto bak Marcus & Martinus – Sammen om drømmen (2017). Foruten å følge den unge utøveren på hans reise mot rallycross-toppen, får du bli med under panseret og møte mennesket Oliver og de nærmeste personene rundt ham. En av Olivers store drømmer helt fra han var en liten guttunge, er å få kjøre om kapp mot pappa Petter i et ordentlig løp. For å kunne oppnå dette, må han først bli en tilstrekkelig god sjåfør. Men underveis blir ting enda mer vanskelig og komplisert når pappa Petter plutselig blir alvorlig syk. Filmmagasinet tok en liten prat med Oliver i forkant av filmpremieren.

Filmmagasinet (FM): Hva er det med Spydeberg og bilkjøring? Mange motorsportkjendiser kommer jo fra distriktet.

Oliver Solberg (OS): Jeg bodde i Spydeberg bare i mine to første år, så jeg har dessverre ikke så mange minner derfra. 

FM: Hadde du noe annet alternativ enn å bli motorsportutøver, med tanke på at moren din drev med rally og både morfar, pappa og onkel var storheter innen rally, rallycross og bilcross?

OS: Jeg fikk velge selv hva jeg ville gjøre, naturligvis. Men jeg kom jo inn i motorsport nærmest automatisk, kan man si, så da ble det sånn…

FM: Blir du litt høy på pæra av å få din egen kinofilm i en alder av 17 år? Det hadde jeg blitt, tror jeg…

OS: Neida, det er bare en stor ære, og noe som sikkert er kult å se tilbake på når man blir eldre. Jeg er kjempestolt!

FM: Hvor gammel var du da lærte å kjøre bil?

OS: Jeg var fem år da jeg fikk min første bil, en VW Bobble. Den skal jeg ta med meg på filmpremieren!

FM: Hvordan er livet på racingskolen i Frankrike?

OS: Fantastisk lærerikt. Alt jeg går igjennom her nede, vil gjøre meg til en bedre sjåfør.

FM: Hva er det absolutt feteste med å kjøre bil?

OS: Sladding! Å sladde er det kuleste jeg vet.

FM: Når «peaker» det under et race?

OS:Når man er i «flytsonen» og alt stemmer perfekt. Det er et utrolig kick.

FM: Du har jo ikke tatt vanlig førerkort ennå. Gruer du deg til teorikurs og kjedelige nybegynnertimer? Blir det pappa Petter som må ta deg ut på øvelseskjøring i Spydeberg og omegn med L-skilt på bilen og greier?

OS: Det blir litt rart, og jeg gruer meg til teorien. Kjøringen burde jo gå greit, men det er mye å ta hensyn til i vanlig trafikk, som jeg kanskje ikke tenker over når jeg er vant til å kjøre fartsetapper. Siden vi bor i Sverige, så blir det mamma Pernilla som tar seg av øvelseskjøringen, og det kan bli en utfordring for oss begge, hehe.

FM: Hvilke er dine favoritt-bilfilmer?

OS: Jeg elsker Smokey and the Bandit! Dessuten elsket jeg Cars da jeg var liten, og jeg synes den er gøy å se på fremdeles. De siste årene har det blitt mye Fast & Furious.

FM: Hvis det blir laget en spillefilm om deg en dag – hvem skulle i så fall spilt henholdsvis deg, mamma Pernilla, pappa Petter og onkel Henning?

OS: Rolf Lassgård skulle spilt meg og Sylvester Stallone skulle spilt pappa. I rollen som mamma vil jeg ha Judi Dench! Kevin James kan spille onkel Henning.