Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival kan i år igjen notere seg et rekordår. Med imponerende 38.467 besøkende, 87 filmer og over 100 frivillige, befester festivalen sin posisjon som en av Norges største publikumsfestivaler.
Selv om festivalen ble arrangert to uker senere enn vanlig, var det ingenting som tydet på at trønderne hadde mistet festivalånden. Blant de nesten 12.000 skoleelevene som deltok via Den kulturelle skolesekken, var entusiasmen på topp – en påminnelse om hvor viktig film er som kulturbærer også for de yngste.
Fra frivillig til åpningsfilm: Onkel Jens stjal showet
Årets åpningsfilm Onkel Jens, regissert av Brwa Vahabpour, ble festivalens store snakkis. Filmen, som hadde rukket å gjøre inntrykk på SXSW før den kom hjem til Trondheim, begeistret både publikum og kritikere med sin varme og humoristiske utforskning av identitet og familie. Historien om regissøren som gikk fra frivillig på Kosmorama til åpningsfilm, ble en perfekt metafor for festivalens evne til å dyrke nye talenter. Regissør Brwa Vahabpour har selv røtter i Trondheim – og en historie med Kosmorama selv.
–Vi kunne ikke hatt en bedre åpningsfilm. Onkel Jens er et forbilledlig eksempel på at
du kan gå fra å være frivillig på Kosmorama, til å komme tilbake til festivalen med
åpningsfilm. Filmen passer som hånd i handske til festivalens oppfordring, som er å
se verden fra flere perspektiver. Samtidig er Onkel Jens en lun og varm film som vi
håper får et langt liv på norske kinoer framover, sier festivaldirektør Silje Engeness.

Oscar-nominerte Joshua Oppenheimer besøkte festivalen med sin spillefilmdebut The End, til stor interesse. I år fikk Kosmorama privilegiet å vise norgespremieren på Vibeke Løkkebergs nyeste
dokumentarfilm The Long Road to the Directors Chair. Sammen med produsent Anders
Tangen besøkte Løkkeberg festivalen, og svarte også på spørsmål etter visningen. Vibeke Dokumentaren skapte også bølger – ikke minst fordi publikum spontant startet en underskriftskampanje etter visningen, for å sikre at filmen får bred distribusjon etter NRKs avslag.
Da filmen først ble laget tilbake i 1973, avslo NRK å kjøpe filmen. Det har de også gjort i 2025, som førte til at publikum spontant satte i gang en underskriftskampanje for å få filmen bredt distribuert utenfor festivalen, og på statskanalen. Denne fikk i løpet av festivalen hele 50 underskrifter, og ble en “snakkis” under årets festival.

Kosmorama beviste nok en gang at det er mer enn bare en filmfestival – det er et kulturelt løft for hele regionen. Alt fra stumfilmkonsert i Nidarosdomen med The Gold Rush, til spesialvisninger av The Zone of Interest på Falstad, og utsolgte Kulinarisk Kino-visninger, viste bredden i årets program.
Kosmorama satset i år ekstra sterkt på bransjedagene, med pitchekonkurranser og samarbeid med en rekke aktører innen film og spill. Festivalen lanserte også det nye talentprogrammet «Talent Midt-Norge på film og spill», som skal gi unge filmskapere oppfølging frem mot 2027. Festivaldirektør Silje Engeness oppsummerer:
–Vi kunne ikke hatt en bedre festival – og gleder oss allerede til å bygge videre mot neste års utgave.
Neste år går Kosmorama av stabelen 2.–8. mars. Filmbyen Trondheim leverer – og ser ut til å bare vokse videre.