Foto: Mikrofilm, Norsk filmdistribusjon, Yabayay Media, Euforia

Norske filmer stormer Oscar-kortlistene

Historiske muligheter for norsk film

Fire norske filmer har gjort seg bemerket på Oscar-akademiets kortlister og står nå foran en unik mulighet til å nå helt til topps i verdens mest prestisjefylte filmpris. Spillefilmen Armand, dokumentaren The Remarkable Life of Ibelin, den animerte kortfilmen Kanskje det var elefanter og den palestinsk-norske dokumentaren No Other Land har alle tatt et viktig steg nærmere en Oscar-nominasjon. Slik får norsk film flere muligheter til å sette sitt preg på den internasjonale filmscenen.

De endelige nominasjonene offentliggjøres 17. januar 2025, og Oscar-utdelingen går av stabelen 2. mars i Los Angeles. De endelige nominasjonene offentliggjøres 17. januar 2025, mens den storslåtte Oscar-utdelingen finner sted 2. mars i Los Angeles. Med fire bidrag på kortlistene er årets presentasjon historisk – aldri før har så mange norske filmer blitt anerkjent samtidig. Dette er en stor milepæl for både filmskaperne og den norske filmindustrien.

Fire historier som berører og utfordrer

De fire kortlistede filmene representerer et mangfold i både sjanger og tematikk, og viser bredden av norsk filmkunst. Historiene strekker seg fra personlige dramaer til globale fortellinger med universell appell.

Halfdan Ullmann Tøndels kritikerroste spillefilm Armand tar utgangspunkt i en tilsynelatende ordinær foreldresamtale som eskalerer til et oppgjør om ansvar og sannhet. Med Renate Reinsve i hovedrollen og et skarpt, presist manus, gir filmen et urovekkende blikk på hvordan kommunikasjon kan bryte sammen.

Filmen vant Caméra d’Or for beste debut på Cannes-festivalen, en prestasjon som etablerte Tøndel som en ny stemme i norsk film. Siden premieren har filmen begeistret både kritikere og publikum internasjonalt og nådd et publikum langt utover Norges grenser.

– Dette er stort! Jeg er veldig stolt over at Armand blir shortlistet til Oscar. Det har vært et fantastisk eventyr med denne filmen, og spennende at reisen fortsetter, sier regissør og manusforfatter Halfdan Ullmann Tøndel.

Benjamin Rees dokumentarThe Remarkable Life of Ibelin er en rørende hyllest til Mats Steen, en ung gamer som levde et rikt digitalt liv til tross for en muskelsykdom som begrenset ham fysisk. Gjennom avatarens verden i World of Warcraft avdekkes en historie om vennskap og fellesskap som utfordrer vår forståelse av menneskelig tilstedeværelse i den digitale tidsalderen.

Filmen har mottatt strålende kritikker og priser på flere internasjonale festivaler, og den berører publikum med sitt unike blikk på hvordan digitale forbindelser kan være like dype som fysiske.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse for hele teamet, og ikke minst familien Steen som har delt livet sitt så generøst med oss, sier produsent Ingvil Giske.

Oscar-vinner Torill Kove vender tilbake med kortfilmen Kanskje det var elefanter, en selvbiografisk og nostalgisk fortelling som skildrer familiens reise til Nairobi på 1970-tallet. Med sin karakteristiske animasjonsstil og varme fortellinger om minner og ungdomstid, leverer Kove en film som er like leken som den er rørende.

Kortfilmen, som allerede har vunnet anerkjennelse på festivaler som Annecy og Toronto, representerer en leken, men samtidig dyptfølt fortelling om hvordan minner former oss.

Å være en av 15 på kortlisten er fantastisk! Filmen har hatt et veldig fint festivalår siden premieren i Annecy i juni, og dette gir virkelig giv for filmens videre liv, sier Kove.

Produsentene Tonje Skar Reiersen og Lise Fearnley fremhever Koves unike posisjon som filmskaper:
Kortliste-plasseringen gir Torill muligheten til å bli Oscar-nominert for fjerde gang. Det er intet mindre enn sensasjonelt og befester hennes posisjon både i Norge og internasjonalt.

Den palestinsk-norske dokumentaren No Other Land er et forsøk på å gi et nærbilde av den daglige urettferdigheten palestinere møter på Vestbredden. Gjennom et samarbeid mellom palestinske aktivister og israelske journalister skildrer filmen sterke, virkelige hendelser som utfordrer seernes oppfatning av konflikt og rettferdighet.

Filmen har allerede vunnet Berlinalens dokumentarpris og publikumspriser på flere prestisjefylte festivaler som IDFA og Visions du Réel. Dette er en film som ikke bare forteller en historie, men som også fungerer som en kraftig påminnelse om hvordan film kan være et verktøy for sosial endring.

Oppmerksomheten filmen har fått er enorm, og at den er kortlistet til Oscar er nesten ubegripelig. Dette er en anerkjennelse av hardt arbeid og kreativitet fra hele teamet, sier produsentene Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

-Vi er utrolig stolte og glade for at både Armand, Ibelin, Kanskje det var elefanter og No Other Land nå har kommet et viktig steg nærmere en Oscar-nominasjon. I konkurranse med de beste filmene i hele verden, har de norske filmene og filmskaperne fått oppmerksomhet, blitt sett og likt så godt at de er stemt frem til kortlistene. Vi har stor tro på at det gode kampanjearbeidet fortsetter og leder frem til nominasjoner når disse offentliggjøres den 17. januar 2025, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

2024 har vært et uvanlig sterkt år for norsk film, der historiene har vært både nære og universelle. Arbeidet bærer frukter, og forventningene til norsk film er høye når nominasjonene slippes 17. januar. Kanskje blir 2025 året der Norge igjen kan hente en Oscar-statuett hjem – for første gang siden Torill Koves seier med Den danske dikteren i 2007.

Redaktør