Maria har truffet sitt livs store kjærlighet: Sigmund – den eneste ene. Han er kjekk, trygg og selvsikker, en alle damene er ute etter. Maria kan nesten ikke tro at det var nettopp hun som klarte å «fange» ham. Etter noen lykkelige år har de fått to barn, og Sigmund har omfavnet Marias to unger (fra et tidligere ekteskap) som sine egne. Vil familieidyllen noen gang ta slutt?
Maria (spilt av Helga Guren) har en kompleks arbeidssituasjon, og Sigmund (spilt av Oddgeir Thune) reiser mye i jobben sin – noe som fører til at det er Maria som ender opp med å være hjemme med barna og som må ta alt husarbeidet. Der alt tidligere var ukomplisert og kjærlig har hverdagen begynt å tære på forholdet, og gi vei for frustrasjon og bebreidelse. En dag Sigmund kommer hjem fra en jobbreise ender de opp med å ha en stygg krangel. Kort tid etterpå gir Sigmund uttrykk for at han vil de skal skilles.
Elskling (2024) er en norsk dramafilm skrevet og regissert av Lilja Ingolfsdottir i samarbeid med produksjonsselskapet Nordisk Filmproduksjon. Ingolfsdottir har skrevet og regissert om lag 20 kortfilmer tidligere, så Elskling er hennes spillefilmsdebut. Filmen hadde verdenspremiere på KVIFF (Karlovy Vary International Film Festival) i Tsjekkia 2 juli i år, hvor filmen vant fem priser, (blant annet hovedjuryens pris for beste film, og Guren vant prisen for beste skuespiller).
Maria vet ikke hva hun skal gjøre i det forholdet er i ferd med å gå i oppløsning, og heller ikke helt hvem hun er utenfor relasjonen med Sigmund. Denne personlige krisen tvinger henne til å ta en dypere titt på seg selv og livet sitt. Hun må konfrontere sine indre demoner og oppdager fastlagte adferdsmønstre hun ikke var bevisst på, som hun har hatt siden barndommen. Samtidig prøver hun å redde forholdet til Sigmund, men kan det la seg reparere?
Elskling fokuserer på det mellommenneskelige og gjenkjennbare. På tross av at dramatikken rundt samlivsbruddet tidvis er svært intens, foregår den bare på et personlig, emosjonelt plan, i hverdagen til en dysfunksjonell familieenhet. Filmen viser oss tydelig rollen kommunikasjon har i et parforhold og en familie, og hvor destruktiv mangelen på sådan kan være. Vi kan se oss blinde på oss selv, og hverandre i en travel hverdag.
Helga Guren gjør en særdeles utmerket rolle som Maria, gjennom sine skuespillerprestasjoner klarer hun å gi uttrykk for et bredt spekter av følelser på en overbevisende måte – fra sterke utbrudd av sorg, sinne og desperasjon, til svært subtile tegn på både misnøye og varme. Det er svært vanskelig å ikke bli grepet og sugd inn i den emosjonelle krisen og personlige, sårbare reisen Maria tvinges til å legge ut på.
Oddgeir Thune er likeledes en god jobb, hvor han i rollen som Sigmund fremstår som en kontrast til Maria i måten han kommuniserer på. Preget av en forhistorie hvor han sjeldent har vært i et lange forhold, er det uvant for ham å måtte jobbe for kjærligheten. Der vi først får ham presentert som «idioten» i forholdet fordreies gradvis oppfatningene våre underveis, og vi skjønner at situasjonen er mer kompleks enn som så. Det er et godt grep at vi får se tidligere scener i filmen i nytt lys, som viser at «It takes two to tango»…
Cinematograf Øystein Mamen har lagt fokuset, i likhet med filmens tematikk, på det nære og emosjonelle: vi får se familien, parforholdet og dramatikken tett på skuespillerne igjennom hele filmen og vi blir trukket med inn i hverdagen deres. Dette er også underbygget av et solid soundtrack (blant annet Susanne Sundfør), som styrker de mange emosjonelle scenene.
Det er noe universelt i denne særdeles velskrevne filmen som jeg tror svært mange vil kjenne seg igjen i, nær og emosjonelt hardtslående i sin hverdagslighet. Dette er virkelig en film som får deg til å føle på både vonde og vanskelig følelser, så vel som fine, da filmen er sprinklet med masse humor og varme. Som mennesker søker vi trygghet, og frykter det å bli avvist. Av og til ender man opp med å dytte vekk de man er glade i fordi man er redd for å miste dem.
Jeg tror spesielt par vil ha godt av å se denne filmen sammen, og kanskje bli mer bevisste på måten de kommuniserer og forholder seg til hverandre på. Anbefales sterkt!