Foto: Ymer Media

Love Lies Bleeding

Svett, nostalgisk og neonfarget hyllest til den erotiske thrilleren.

Etter at moren forsvant for 12 år siden har Lou (Kristen Stewart) slått seg til ro med en hverdag hun egentlig ikke er så fornøyd med. Hun er daglig leder på Crater Gym, og livet består mest av sporadisk og meningsløs flørt med Daisy (Anna Baryshnikov), samt å plukke opp bitene hver gang svoger JJ (Dave Franco) går for langt i sin behandling av søsteren Beth (Jena Malone.)

I’m Lou, da be di da be da. (Foto: Ymer Media)

Ting forandrer seg fort når Jackie (Katy O’Brian) plutselig dukker opp i den lille byen på vei til en Bodybuilder-konkurranse i Las Vegas. Det tar ikke lang tid før Lou blir stormforelsket, og Jackie flytter inn, uten at de egentlig har rukket å bli ordentlig kjent med hverandre. Idyllen tar brått slutt etter en voldelig episode, og det nyforelskede paret blir stadig mer innblandet i den kriminelle verdenen til Lou’s far (Ed Harris.)

Foto: Ymer Media

Love Lies bleeding utmerker seg på mange måter, men det er de mange kontrastene i filmen som virkelig gjør at den skiller seg ut. 

For eksempel er ikke karakterene bare godt skrevne og velutviklede, men de har også blitt svært menneskelige av fenomenale skuespillerprestasjoner. Det er ingen tvil på hvem som er de snille, og hvem som er de slemme. Man trenger bare ta en titt på sveisen til Ed Harris for å skjønne at han er ond, liksom…men han er ikke BARE en villain, akkurat som at Lou og Jackie ikke er BARE snille de heller. 

Hockeysveis fra helvete. (Foto: Ymer Media)

Det var en følelsesmessig berg-og-dalbane å stadig veksle mellom å heie på og være skeptisk forholdet mellom Lou og Jackie. I starten var det rørende å hvordan Lou beundret Jackie på avstand, og da Jackie flørtet åpenlyst med henne foran heterofile menn på gymmen, men så ble det stadig mer frustrerende når Lou blir usikker over å finne ut at Jackie identifiserer som bifil, ikke lesbisk, for ikke å nevne når det kommer vold inn i bildet. 

Det var ingen tvil på at jeg ville det skulle gå bra med de veltrente heltinnene, men innen rulleteksten kom på skjermen var jeg ikke lenge så sikker på om jeg fortsatt heiet så veldig på det ganske giftige forholdet. 

Foto: Ymer Media

Ellers er det de mange visuelle kontrastene i filmen som virkelig gjør den interessant, og da mener jeg alt fra settingen til kostymedesignen til scenografien. 

Fremstillingen av den amerikanske Southwest på slutten av 80-tallet føles av og til som en Lana Del Rey-video, av og til som et mareritt. Det endeløse ørkenskapet kan virke håpefull og full av muligheter, men også isolerende og full av vonde hemmeligheter. 

«DREAM: Next exit» (Foto: A24)

På den ene siden er det mye som er sexy og appellerer til en hipster nostalgi for en utdatert hverdag fra barndommen, samtidig som filmen ikke er redd for å minne oss på det kanskje ikke er alt vi savner like mye. 

For eksempel så er det veldig kult med high-waist shorts, neonfargede crop tops, og boombox med antenne på kjøkkenet. Men i får også hockey sveiser fra helvete, ihjel bleiket blondt hår, og vegg-til-vegg tepper som man fortsatt kan lukte i 2024. 

Foto: Ymer Media

Mest fascinerende er den kontrastfulle fremstillingen av filmens mest sentrale objekt: menneskekroppen, og vi får se den fra mange forskjellige vinkler. Tung pust og svette muskler som spenner seg er sexy i en kjærlighetsscene, på grensen til frastøtende i en treningsscene, og blir til body horror i en scene med vold.

Sexy body horror (Foto: A24)

Denne filmen er en erotisk thriller som bringer sjangeren tilbake i moderne form. Med et skeivt og komplisert forhold i sentrum, gir den en frisk vri på klassisk film noir. Filmen er en hyllest til film noir-stilen, samtidig som den bryter ny grunn med sine komplekse karakterer og uforutsigbare narrativ. 

Rose Glass har gjort en imponerende innsats på å gjenopplive en ganske trøtt og utdatert sjanger, nemlig den erotiske thrilleren ved å fortelle en kompleks og fengslende kjærlighetshistorie som definitivt består Bechdel-testen.

Fans av Thelma and Loise, Heat, og Bound vil alle finne noe å like her.

Love Lies Bleeding
4
Regi
Rose Glass
Skuespillere
Kristen Stewart, Katy O'Brian, Ed Harris, Dave Franco, Jena Malone, Anna Baryshnikov
Sjanger
Drama / Thriller / Horror / Action
Premiere
7. juni 2024