R.M.N

Vond og viktig.

Romania 2022
Regi
Cristian Mungiu
Manus
Cristian Mungiu
Skuespillere
Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu
Sjanger
Drama
Premiere
12. mai 2023
Foto
Another World Entertainment

R.M.N er en rumensk film som tar for seg livet på den rumenske landsbygda. Filmen tar også for seg konflikten mellom by og land, hvordan det er å være på innsiden og hvordan det er å stå utenfor og ville inn i et samfunn. Vi møter Matthias som jobber på et slakteri i Tyskland og nå er han tilbake på bygda som ligger i de transilvanske fjellene der han kommer fra. Matthias er tilsynelatende rom, men han er adoptert inn i en respektert og velstående familie. Vi får se hvilke utfordringer Matthias møter på hjemme på bygda og hvordan dette utarter seg.

Det er veldig sjelden jeg ser film uten å vite noe om filmen først. Men noen ganger så vil jeg se en film uten å ha noen forventninger på forhånd. Det gjorde jeg med denne og det er jeg veldig glad for. Å gå inn i en filmopplevelse uten å vite så mye på forhånd gjør at man kan bli enten veldig positivt overrasket eller at man ender opp med å mislike filmen sterkt. Jeg ble veldig positivt overrasket over denne filmen. Rett og slett fordi det er en side av verden vi veldig sjelden får se, så nakent og så realistisk.

Judith State i rollen som Csilla Szabo og Marin Grigore i rollen som Matthias.

Jeg tviler ikke et sekund på at det er hardt å leve på bygda hvor det kan være stor fattigdom, forskjellene mellom rik og fattig er stor og det er vanskelig å komme inn i varmen som en utenforstående. Det fanger denne filmen utrolig godt og det gjør det på en måte som gjør at jeg vil at flere skal se denne filmen. Filmen handler i stor grad om hvordan det er å være et menneske og at mennesker er komplekse vesener.

R.M.N er helt klart en dyster film, men det er også en film om Europa i dag. Kampen mellom øst og vest. Hvem som er inne og hvem som er ute. Rasisme. Mellom de som aldri blir hørt og mellom de som alltid blir hørt. Det er en evig drakamp som ingen vinner. Hvordan skal man reagere da, når bygdas baker trenger flere arbeidere og de som kommer er tre fremmedarbeider som ingen vil ha der og alle mener tar jobben til noen andre? R.M.N er innom flere veldig viktige temaer som arbeidsinnvandring, rasisme, fattigdom og barns utvikling. Det gjøres på en veldig god og effektiv måte uten at det blir overtydelig og parodisk.

Far og sønn.

R.M.N er regissert av Christian Mungiu som vant Gullpalmen i Cannes for sin film Fire måneder, 3 uker og 2 dager. Mungiu har også vunnet en rekke priser for for beste manus og beste regi. Dette er ikke uten grunn. Mungiu treffer virkelig med filmens budskap og dette er i aller høyeste grad en viktig film. Den realistiske stilen gjør at filmen treffer enda bedre enn hva jeg først hadde forventet og jeg sitter igjen med en følelse av at flere burde se denne. Dette kan selvfølgelig ha noe med privileger å gjøre, men jeg tror virkelig at flere burde se filmer fra andre steder enn kun Hollywood. Ved å se litt smalere filmer får man flere nyere perspektiver. I en verden av masseproduserte actionfilmer, se noe smalt en gang i blant. Se noe litt annerledes og utvid horisonten litt mer.

R.M.N er et tverrsnitt av Europa i dag og en film absolutt flere burde se. Den er vond, men også veldig viktig.

Madelen Krogh

R.M.N
Vond og viktig
R.M.N er en rumensk film som tar for seg konflikten mellom by og land, fattigdom, rasisme og barns utvikling på den rumenske landsbygda. Regissert av Christian Mungiu, treffer filmen med sitt realistiske budskap om Europas kamp mellom øst og vest, og viser hvordan mennesker er komplekse vesener. Selv om filmen er dyster, er den viktig og bør sees av flere for å utvide horisonten og få nye perspektiver.
4