Agent Max

Helmax påskefilm for hele familien.

Tyskland 2022
Regi
Ute von Münchow-Pohl
Manus
Katja Grübel og Dagmar Rehbinder
Stemmeskuespillere (norsk)
Sindre Seip, Elias F. Ottersen, Frida Onsaker, Lukas Anvik, Suzanne Paalgard, Benjamin Helstad, Benjamin Anvik, William Høyem Ribe, Hedda Munthe, Johannes Joner, Emilie Bondy
Sjanger
Animasjon/familiefilm
Premiere
31. mars 2023
Bilder
Manymore Films

Max har blitt den første byharen til å bli valgt ut i mesterklassen for påskeharer. Han og vennene sine må finne sine magiske evner for å beskytte påsken. Men, så blir harens magiske gullegg svart og Max og vennene hans må redde påsken!

Leo, lederen av de tøffe byharene rekrutterer en revefamilie til å stjele påskeeggene, fordi Leo ønsker å avskaffe påsken. De andre harene må derfor slå seg sammen med revegutten Ferdinand. Kan en hare egentlig stole på en rev? Kan påsken reddes? Det utenkelige paret haren Max og revegutten Ferdinand må redde påsken og det litt fort.

I traileren til denne filmen får vi se en snakkende høne med dialekt og så fort jeg så det var jeg solgt. Animasjonsfilm er noe som ligger mitt hjerte nært og i jungelen av filmer finnes det få som tar for seg påsken. Det skjønner jeg rett og slett ikke. Agent Max er den første animasjonsfilmen jeg har sett som tar for seg påsken og påskeharen. Det var på tide! Det er nok av animasjonsfilmer om jul. Det er nok å ta av andre steder også.


Gode animasjonsfilmer har noe både for voksne og for barn. Det er mye skjult voksenhumor i denne filmen som de voksne også kommer til å sette pris på. Når jeg ser animasjonsfilm prøver jeg å se både med et voksenperspektiv og et barneperspektiv. Jeg tenker også på hvem denne filmen er laget for og om den treffer målgruppa si. Agent Max treffer begge deler. Filmen er ikke for lang, men samtidig heller ikke for kort. Den rekker heller ikke å bli kjedelig. Det er imponerende! Filmen er også overraskende morsom, så den kommer til å fenge hele familien. Både bestemor på 75 år og barnebarn på 8 år. Det er også en hyggelig film, og konfliktene som tas opp løses svært pedagogisk og på en fin måte.

De fleste animasjonsfilmer for barn har som mål at barna skal lære noe viktig om livet, en slags lekse om man kan kalle det for det. Enten det er Shrek sin fortelling om at alle fortjener kjærlighet, selv grønne, stinkende troll som bor i en sump, eller det er Se opp som viser at det aldri er for sent å legge ut på nye eventyr. Agent Max er intet unntak. Alle vet at en hare og en rev ikke er venner i virkeligheten, fordi rev spiser hare. Men i Agent Max så er leksa at vennskap kan dukke opp steder man minst venter det og at samarbeid er viktig for å nå sine mål. Det er også fokus på inkludering og at det er lov til å være annerledes, så lenge man ikke plager andre. Det syns jeg er en fin tanke og et fint budskap.

Agent Max er en gjennomført film som er laget av mennesker som tydelig vet hva de driver med. Bruken av farger og kontraster er veldig bra og man skjønner at dette er en påskefilm. Det er egg i alle mulige farger og filmen er rett og slett veldig pen å se på. Det kommer også tydelig frem hvem som er skurkene i filmen ettersom de er kledd annerledes og har mørkere farger. Jeg innbiller meg at dette gjør det tydeligere for barn å se hvem som er skurkene og hvem som er heltene, selv om alle må samarbeide til slutt.


Jeg håper det kommer flere filmer som denne i tiden fremover, med flere snakkende høner med dialekt og harer med piercinger. Plottet fungerer og filmens tempo er riktig. Tempo er en av de tingene som jeg føler fort kan gå begge veier. En film som er for sakte vil ikke fenge de eldre barna, mens en film som er for rask kan gjøre at de yngste ikke får med seg det som skjer. Agent Max vil fenge alle. Selv bestemor på 75 år. Jeg gapskrattet flere ganger og det forventet jeg ikke. Jeg forventet heller ikke å bli rørt til tårer i løpet av filmen, men det ble jeg. Det er et godt tegn på at her er det folk som vet hva de gjør og at hvert eneste lille millisekund er gjennomtenkt.

Det er bare å fylle opp påskeegget og dra til nærmeste kino med hele familien fordi dette er noe for alle.

Madelen Krogh

Agent Max
4