Marerittet scream

Marerittet

Ikke alle mareritt er over når du står opp.

Norge 2023
Regi
Kjersti Helen Rasmussen
Manus
Kjersti Helen Rasmussen
Skuespillere
Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi, Siri Black, Peter Førde, Gine Therese Grønner
Sjanger
Grøsser
Premiere
17. februar 2023

Robby og Mona er et ungt og forelsket par midt i tjueåra og de har nettopp kjøpt seg sin første leilighet sammen. Robby har nettopp fått drømmejobben, mens Mona har fokuset sitt på å pusse opp leiligheten. Robby har lyst til å starte familie med en gang, mens Mona er litt nølende. Etter en liten stund begynner Mona å drømme merkelige, stressende ting. Hvordan kommer det til å gå med forholdet mellom Mona og Robby? Og hva er greia med drømmene til Mona?

Marerittet er en norsk film som tar for seg temaet mareritt og den beryktede maredemonen. Filmen er laget av Kjersti Helen Rasmussen som tidligere har skrevet manuset til blant annet Tunnelen, Villmark 2 og kortfilmen Voyager. Marerittet er Rasmussen sin første lange spillefilm. Marerittet er produsert av blant annet Einar Loftesnes som også har produsert Tunnelen og Villmark 2. Filmen har aldersgrense 15 år. Filmen får plusspoeng av å være regissert og skrevet av en kvinne.

Herman Tømmeraas i rollen som Robby fungerer overraskende godt. I tillegg til å spille rollen som Robby, så er Tømmeraas også demonen. Tømmeraas er tidligere kjent fra den populære serien Skam og har blant annet spilt i serien Ragnarok. Han spiller godt mot Eili Harboe, som spiller Mona. Tømmeraas fungerer veldig godt som bekymret samboer som må forholde seg til Mona sine problemer.

Jeg ble også veldig positivt overrasket over hvor godt Tømmeraas spiller demon. Tømmeraas er ikke lengre kun “kjekkasen fra Skam”, han er en skuespiller som garantert kommer til å gjøre spennende ting i tiden fremover.

En ny start?

Eili Harboe er kjent for tittelrollen i filmen Thelma og fra Bølgen. Harboe og Tømmeraas utfyller hverandre godt og det er tydelig at dette er en sjanger som Harboe mestrer godt. Harboe sin Mona har en sårbarhet ved seg og dette kommer tydelig frem. Hun er overbevisende som Mona og får tydelig frem hvordan det er å være ung kvinne og ikke helt vite hva man vil i livet. Harboe er rett og slett en veldig god skuespiller.
Dennis Storhøi sin fremstilling av søvnforskeren Aksel er min favoritt i hele filmen. Dette er Dennis Storhøi på sitt aller mest eksentriske, men likevel troverdige. Det er gøy å se Storhøi i noe helt nytt. Karakteren Aksel er skrevet veldig godt og det er tydelig at det har blitt gjort mye forarbeid.

Marerittet tar for seg en hittil lite utforsket del i skrekkhistorien, likevel var det vanskelig for meg å ikke trekke linjer til Rosemary’s Baby. Utførelsen er forskjellig, men tematikken er det samme. Jeg har helt ærlig ventet på at det skulle komme en skrekkfilm som tar for seg nettopp mareritt, fordi det er ikke et tema som regissører velger å lage filmer om. Det er også veldig gøy at filmen er norsk, fordi Norge byr på mye spennende mytologi som ikke innebærer norsk natur. Det er mer å ta av og jeg håper virkelig at det kommer flere filmer fra Rasmussen om mytologi. Jeg heier på norsk film og spesielt norsk skrekk.

Sov godt…

Marerittet er først og fremst en vakker og godt komponert film. Rasmussen er god på å la skillet mellom hva som er ekte og hva som er drømmer være utydelig til tider i filmen. Det gir filmen litt ekstra punch. Filmens musikk er både tidsriktig og stemningsfull, uten å være full av klisjeer som skrekkfilmer gjerne kan ha. Estetikken er virkelig spot on. Likevel faller filmen litt sammen i andre akt. Andre akt er rett og slett ikke like spennende og like gjennomført som den første akten. I andre akt skorter det litt på manuset og det trekker ned filmen. Det er veldig synd fordi andre akt har mye potensiale og muligheten til å gjøre Marerittet enda bedre.

Marerittet er en likevel en gjennomført og god film som jeg absolutt anbefaler andre å se. Det er tydelig at Rasmussen har brukt mye tid på å sette seg inn i både mareritt og bevisst drømming. Karakterene er gjennomførte og jeg tror virkelig vi har en ny skrekkskuespiller i Herman Tømmeraas. Jeg elsker å se norsk skrekk og ikke minst syns jeg at det er gøy å se temaer som hittil ikke er utforsket. Det er gøy å se så gjennomført body-horror som det Marerittet er.

Madelen Krogh


Marerittet
3