Blond
3.5

USA 2022
Regi: Andrew Dominik
Med: Ana de Armas, Adrien Brody, Sara Paxton, Bobby Cannavale, Jessica Chastaine, Xavier Samuel, Julianne Nicholson
Genre: Drama
Premiere: 28. september (Netflix)

Blond er en bra film om Norma Jean Baker. For det er nettopp det som er poenget, den handler om Norma Jean, ikke om hennes alter ego Marylin Monroe.

Så lang tid skulle det altså gå, seksti år og èn Metoo, før vi kunne begynne å nærme oss hvem hun var. For det er helt åpenbart at det med denne filmen vokser fram en ny fortelling om den unge kvinnen som ble en hel verdens leketøy og sex-symbol. Riktignok har historien har vært kjent lenge – filmen bygger på boka av Joyce Carol Oates (2000). Men når den fortelles på film, får den en ny dimensjon.

Vi følger Norma Jean her og der gjennom livet. Fra hun er liten med en psykisk syk mor, via et par ekteskap – delvis med vold, gjennom det aller øverste nivået av «stardom», til en nevrotisk tilværelse med piller og alkohol. Ikke alle overgangen er like godt fortalt.

Det viktigste med denne filmen er at den forteller om tilværelsen, slik Norma Jean opplevde den. På det premisset griper den tak i oss. Jeg vet ikke hvor historisk riktig den er. Men på den annen side, det er vel heller ikke så mye av det vi ellers har sett av Hollywoods fortellinger som inkluderte Miss Monroe som har vært historisk rett. Denne filmen føles rett, om det kan sies på den måten.

Poenget her er likevel først og fremst at vinklingen er en annen. Sannsynligvis sannere, men iallfall mer interessant. Selv om det selvfølgelig er et paradoks at «the industry» utnyttet og tjente på henne mens hun levde, og i dag tjener enda mer på henne ved å fortelle om det.

Fotograferingen, klippen og den videre bearbeidingen av bildene er spennende. Her er realismen, drømmene og marerittene spleiset sammen på en fin måte.

Ana de Armas gjør en veldig god jobb i hovedrollen. Norma Jean var utsatt for the male gaze, men også sitt eget behov for å bli sett og bekreftet. Kombinasjonen av de to tok livet av henne.

Blond gir henne en viss oppreisning, og det er på tide.

Jan Storø – Khrono