Ford v Ferrari

Ford v Ferrari

USA 2019
Regi: James Mangold
Med: Matt Damon, Christian Bale
Genre: Drama
Premiere: 29. november

På midten av 60-tallet så ting mørkt ut for Ford. Bilprodusenten som i femti år hadde levert enkle, praktiske biler til et stadig mer kjøpelystent folk, så seg forbigått av nyere, mer sexy biler, og skal vi tro denne filmen var selskapet nær å gå konkurs. Den største tornen i øyet var Ferrari, som var alt Ford ikke var: elegant, luksuriøs og ikke minst rask. Noen kloke hoder hos Ford fant ut at for å gjøre merket relevant igjen, måtte de ikke bare holde tritt, men overgå Ferrari. En slagmark ble valgt: 24-timersløpet på Le Mans, der italienere var ubestridte mestre.

Matt Damon spiller Carroll Shelby, mannen som fikk ansvaret for å designe og bygge den nye Ford-modellen. Hans viktigste ess i ermet er derimot sjåføren Ken Miles, en smått traumatisert krigsveteran og viktigper med dårlige samarbeidsevner, her spilt av Christian Bale. Ikke overraskende er Damon og Bale helt perfekte i sine respektive roller, som godlynt straight-man og uberegnelig wild card. Selv om dette er en fartsfylt fortelling hvor du aldri må vente lenge på neste runde med adrenalin, er det hovedsakelig disse gutta som løfter filmen og gjør den til en historie man bryr seg om. Likevel har ikke regissøren spart på noe under racer-sekvensene – de er rytmiske og intense på en måte som kanskje bare Rush (2013) har vært maken til.

Når det er sagt, til å være en film som hyller oppfinnsomhet og «gi faen»-attitude, er den overraskende mangelfull på begge deler. Om man ser bort ifra de nydelig koreograferte kjørescenene, byr ikke manuset på mange overraskelser. Det føles mer som en rullebåndsfabrikert Ford enn en lekker Ferrari laget med kjærlighet og eventyrlyst. Ikke at det er kjedelig, men når du hele veien vet hvor det skal gå hen, er det vanskelig å forsvare filmens spilletid på to og en halv time.

Nicolai Berg Hansson

Trailer