70mm-FESTIVALEN

Feature

Tekst: Redaksjonen Foto: PR / 70mm-festivalen

Sommerens STORE filmopplevelser

Fredag 14. juni braker det løs på Cinemateket i Oslo. 70mm-festivalen gir deg mulighet til å oppleve gamle klassikere i et uslåelig format.

70mm-festivalen startet som et entusiastprosjekt, og med årene har den vokst seg til å bli en svær greie for cineaster. Ikke bare for nordmenn – festivalen har de senere årene opplevd økende besøk av filmelskere fra utlandet også. Filmfriks kjenner sin besøkelsestid. I ni samfulle dager kjøres en lang rekke med noen av historiens største filmøyeblikk i et format som ble introdusert for nærmere 70 år siden, men som mange fremdeles den dag i dag regner for å være det beste.  

KAMPEN MOT TV

Da 70mm-formatet ble introdusert på 50-tallet, var tanken at en overlegen filmkvalitet skulle gi kinoene et fortrinn i kampen mot tv. Man så at publikum ble sittende hjemme og besøket sank dramatisk. 70mm byr på bredformat og 6-kanals stereofonisk lyd. Forskjellen mellom å se på tv og det å oppleve en film på det store lerretet var enorm, og publikum flokket tilbake til kinosalene.

Noen dager før festivalstart huker Filmmagasinet fatt i Jan Eberholst Olsen, som er fagleder for teknisk kinodrift ved Cinemateket og primus motor bak 70mm-festivalen.

«Size does matter!» og andre fiffige ordspill som går på storleiken brukes ofte når man omtaler festivalen. Men hva har disse ekstra millimeterne egentlig å si?

70mm er et bredt, høyoppløst, analogt filmformat. Filmen er fysisk dobbel så bred som ordinær 35mm-film, men selve bildet på strimmelen er 2,5 ganger større. For deg som publikum vil du oppleve bildet skarpere, stødigere og klarere – nærmest som å se ut av et vindu. Teksturen er mer delikat og følelsen av dybde og dynamisk kontrast er uovertruffen.

Hva er det aller, aller feteste ved formatet?

Kombinasjonen av skarphet og farger – og 6-kanalslyden – gjør det å se en film i 70mm til den ultimate filmopplevelsen! Høy produksjonsverdi kjennetegner filmene – kjente skuespillere, fantastisk filmmusikk, gjerne lange filmer med pause midtveis. Filmene er laget for å oppleves i kinosalen sammen med andre – det å gå på kino blir noe eget som ikke kan oppleves noe annet sted.

GIGANTPRODUKSJONER

Er det bare stormannsgale filmer som vises i 70mm? Blir alle filmer bedre i dette formatet?

Filmskaperne måtte fylle bredformatet med historier som passet. Episke historiefortellinger som Spartacus, og musicals som South Pacific var enorme suksesser i sin samtid, og en gjennom hele 60-tallet ble formatet brukt i gigantproduksjoner. Formatet levde videre på 70- og 80-tallet på grunn av den fantastiske 6-kanals magnetlyden som et premiereformat på de store kinoene rundt omkring i verden. Min påstand er at selv en dårlig film blir bra i 70mm!    

Så, hva er din favoritt?

Min absolutte favoritt er Spartacus! Det var den første filmen jeg så på Cinemateket tilbake i februar 1990, og den første eldre tittel jeg så på kino. Siste akten var borte, så maskinisten rullet inn en tjukk-tv og viste de siste 20 minuttene på vhs-opptak fra svensk tv. Aldri har forskjellen på en opplevelse være større, og det har nok satt et varig inntrykk at film er best på kino og at du ikke kan si at du har sett filmen om du ikke har sett den på kino først!

Vi har hørt noe om en orkidé-pike fra Oslo-kinoens glansdager. Fortell!

South Pacific var den første filmen som ble vist i Europa, og Norgespremieren var i oktober 1960. Oslo kinematografer pusset opp Colosseum kino for 1 million kroner, og spanderte orkidéer på publikum. Vi har kommet i kontakt med en av disse blomsterpikene, og hun er på plass i kinosalen når South Pacific åpner 70mm-festivalen 14. juni.

Er 70mm-festivalen en nostalgisk festival?

Ja! Festivalen er en hyllest til da Hollywood vant over hjemmesitterne, og virkelig slo på stortromma og filmopplevelsen var enestående – ingen penger ble spart. Det er et event å se en 70mm-forestilling, ikke bare tidtrøyte. Festivalen har et internasjonalt godt rykte, og publikum kommer i år helt fra Japan, Canada, England, Tyskland, Nederland og Frankrike for å se filmene slik de er tenkt.

Men bare nostalgi er det ikke – filmer vist på 70mm gjør at du blir mer følelsesmessig involvert i filmen, det tar bort et filter mellom deg og selve historien. Storheter som Quentin Tarantino, Paul Thomas Anderson og Christopher Nolan trykker formatet til sitt bryst, så det er veldig gledelig og også kunne vise filmene akkurat slik filmskaperne ønsker og vil at du skal oppleve deres fantastiske historier.

FÅ MED DEG DISSE!

Årets 70mm-festival har et usedvanlig sterkt program. Godbiter av eldre og nyere dato står i kø: Dunkirk, 2001: En romodyssé, The Hateful Eight, The Abyss og Phantom Thread, for å nevne noen.

Men særlig disse fire perlene bør du prioritere:

South Pacific – Herlig musikal tatt opp på Hawaii! For alle som elsker The Sound of Music.

Spartacus – Festivalen har brukt 16 år på å få tak i 70mm-kopi igjen. Kirk Douglas i kanonform – for alle som liker Gladiator!

Hamlet – For første gang på 70mm i Norge vises Kenneth Branaghs mesterverk fra 1996. Filmen fikk de høyeste terningkastene da den kom, og vises i en svært sjelden 70mm-kopi.

Lord Jim – «Heart of Darkness»-forfatter Joseph Conrads eventyrlige fortelling i sør-øst-Asia. Peter O’toole like fantastisk i denne filmen som i Lawrence of Arabia. Lord Jim er filmet på eksotiske og skjønne locations i Kambodsja og Hong Kong av mesterfotograf Freddie Young, og  renges blant de flotteste 70mm-filmen gjennom tidene.

Festivalen foregår i perioden 14. – 23. juni, og over 2000 billetter er allerede forhåndssolgt. Se komplett program på www.cinemateket.no/70mm