Dronningen

Din guide til Oslo Pix 2019

Feature

Tekst: Redaksjonen Foto: PR / Oslo Pix

3. – 9. juni er det duket for nok en filmfest i hovedstaden når den tredje utgaven av Oslo Pix dras i gang.

Vi har bedt programsjef Cato Fossum guide dere gjennom årets filmperler og festivitas.

UTVIDET FESTIVALGATE

Filmmagasinet (FM): Veldig bra festivalområde utenfor Klingenberg i fjor. Får vi noen tilsvarende i år? Andre nye ting å melde om?

Cato Fossum (CF): Takk! Vi høyner virkelig innsatsen i festivalgata i år – det blir større område, høyere under taket i teltet og mer innhold. Onsdag 5. juni feirer vi Verdens miljødag med temadagen Inspirert!, hvor vi byr på ny performance av Fredrik Høyer, konsert med Marte Wulff pluss masse… ja, inspirerende innhold. Resten av uka blir det utekino fire dager, Olsenbanden-feiring både tirsdag og lørdag, og selvsagt god anledning til både å feste og chille. En stor ny ting å melde om er at vi også viser film på bruk Vega Scene hver dag under festivalen.

FM: Gi våre lesere noen tips!

CF: Åpningen er et høydepunkt, da. Dronningen av May el-Toukhy er en film som setter seg i kroppen på deg, og som du garantert vil ha lyst til å snakke om etter visningen. Alle presidentens menn med introduksjon av Bob Woodward og debatt om undersøkende journalistikk blir råbra, det samme blir besøk av selveste Aurora Aksnes til visningen av En gang Aurora, dokumentaren om henne, på onsdag. I tillegg blir det førpremiere av Diego Maradona som kommer rett fra Cannes og ikke minst gleder vi oss til å vise Alex Ross Perrys nye film Her Smell.

BREDDEFESIVAL

FM: Dere har som vanlig en blanding av gammelt og nytt. Hva er tanken bak utvalget?

CF: Tanken er at Oslo Pix skal være en breddefestival. Vi skal ha noe for alle, både de hardcore cinefile og de som er på festival for første gang, og programmet skal spenne fra blockbustere til den særeste essayfilmen. Så er det riktig at vi gir ny aktualitet til noen klassikere, som Alien 40 år etter og nevnte Alle presidentens menn . Mens hovedvekten ligger på ny film. En ting vi er særlig fornøyde med i år, er at vi henter fram filmer som burde ha fått kino-distribusjon, men ikke får det, som Unge Astrid, Under the Silver Lake, Eighth Grade og ikke minst The Beach Bum fra selveste Harmony Korine. Det er det en glede å ta ansvar for.    

MØT INTERNASJONALE STØRRELSER

FM: Fortell kort om tanken bak seksjonsnavn som Headliners, Wild Tales, Rendez-Vous, etc.

CF: Headliners er de største filmene, førpremierer som Dark Phoenix og andre titler som vi tror kan appellere bredt. Wild Tales er sjangerfilm og titler som bare er sprø og sære, som den surrealistiske, portugisiske fotballfilmen Diamantino. Mens Pix Rendez-Vous er ny fransk film, blant annet Maya som er den siste filmen fra Mia Hansen-Løve.

FM: Mange spennende gjester i år, bl.a. City of God-regissør Fernando Mereilles, den danske stjerna Trine Dyrholm og finske Dome Karukoski, som har regi på den internasjonale storfilmen Tolkien. Hvor kan man møte dem?

CF: Vi er stolte over å ha så bra gjester! Alle skal presentere film og møte publikum, men vi sørger også for at gjestene tilfører noe til bransjen i Norge mens de er her. Både Dyrholm og Meirelles skal holde mesterklasser, og Meirelles skal også pitche et miljøprosjekt i Brasil for norske investorer. Helt på tampen har vi også fått besøk av filmfotografen Agnès Godard, som holder mesterklasse i foto og presenterer filmen Bastards som hun gjorde med Claire Denis, søndag kveld. Den tror jeg aldri er vist i Oslo før, faktisk.

BOYBAND-FEST OG NYE NORSKE FILMER

FM: Eventer og spesialvisninger verdt å få med seg?

CF: Olsenbanden! Siden det er 50-årsjubileum viser vi alle fjorten filmene, og lørdag har vi gallavisning av Olsenbanden for full musikk med korpskonsert, salg av jubileumsfrimerker og masse annet moro i festivalgata. Jeg liker at vi gjør stas på de filmene. Og så lager vi en herlig boyband-fest fredag i Pix-uka, i samarbeid med Mortified, der folk kan komme og fortelle og høre på historier om det å være boyband-fan, fulgt av dokumentaren I Used to be Normal. Den tittelen sier alt!

FM: Og hva gleder du deg personlig mest til?

CF: To ting: Å vise ny norsk film – av Paul Tunge, Mona J. Hoel, Mariken Halle og flere andre i programseksjonen Norsk Indie, og premiere på Karoline Grindakers dokumentar Ervin. Det andre er å snakke med publikum om hva de gleder seg til, hva de har sett, hva de likte og hva de hatet, det gir meg inspirasjon til å lage et enda fetere program neste år.