The Terror

Tekst: Redaksjonen

Skipet begynner på et nytt oppdrag under ledelse av midlertidig kaptein Christopher Pike fra Starship Enterprise. 

Dummy strømming

At fjernsyn er ikke et flott medium for horror, er på dette tidspunktet en kritisk kliché en som jeg har mer enn bidratt til. Likevel er denne begrensede seriens tilpasning av Dan Simmons roman med samme navn – en som har blitt nesten kriminelt oversett av andre kritikere og utmerkelsesorganer – en hjemsøkt, spøkende reise inn i en fortid som føles som om den kunne nå ut og skrape skroget av vår nåtid når som helst.

Set over Polarsirkelen følger serien mennene til den virkelige Franklin-ekspedisjonen , som gikk fra England i 1847 på jakt etter en nordvestpassasje, og forsvant deretter umiddelbart. Senere ble det funnet bein som viste tegn på kannibalisme, og skipene befinner seg på bunnen av havet i løpet av de siste 10 årene. Terror gjør denne grunnleggende ideen til en mulighet for en dyster, men givende historie om menn som konfronterer døden, menn konfronterer strengene til en maskinkode som ikke kan beskytte dem mot det ukjente, og menn konfronterer den forferdelige tilfeldigheten av naturen, her representert som en massiv demon / gud / ting kalt Tuunbaq.

Homecoming byr på en suveren Julia Roberts og en passe spennende og forvirrende historie med tidshopp og hukommelsestaptematikk som etterhvert skal minne om Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004). FIlmfrekas kan glede seg over svimlende virtuose kameraføringer, visuelle og stemningsmessige hyllester til John Carpenter og Brian De Palma. Og hvis du er skikkelig nerd, som oss, vil du sette pris på musikken, den er stjålet fra bla Bernhard Herrmann, Morricone, Lalo Schifrin, Vangelis, John Williams og Tangerine Dream og svært kreativt gjenbrukt.

Det er kanskje ikke direkte nervepirrende, men en sann, estetisk fryd.

My brilliant friend (HBO Nordic)

Grom og grom serie basert på den første boken i Elena Ferrantes Napoli-kvartett. Vi er i et fattig strøk i Napoli på tampen av 1950-tallet. Her vokser hovedpersonen Elena opp med tre yngre søsken, en temperamentsfull mor og en mer avmålt portnerfar. Hun og venninnen Lila er gode på skolen og man aner en akademisk karriere som vil løfte dem over i en høyere samfunnsklasse. Men omgivelsene gjør stort sett alt annet enn å hjelpe dem frem.

Et enormt persongalleri som blant annet inneholder autoritære, gjerne voldelige foreldre og harde nabolagskonflikter. Tilværelsen har mye til felles med en kamp, men er heller ikke uten gleder. Det er storslått, dramatisk og svakt uhyggelig, både teatralsk og menneskelig. Ganske unik miks, spør du oss. Heftig musikk også, en slags moderne triksing med Vivaldi. En av 2018s beste serier.

Le Bureau (NRKs nettspiller)

Ok, du har kanskje sett den allerede, men vi klarer seriøst ikke å snakke om serier uten å nevne dette moderne, franske mesterverket fra de mindre glamorøse sidene ved å være spion. Siste sesong er en sann høydare, eller en tour de force for å si det på fransk, og tar oss til sikkerhetstjenester og hackermiljøer i Russland. Det er imponerende å se hvor stor spenning serieskaperne makter å lage av tilsynelatende tørre hverdagsligheter som dataaangrep og telefonsamtaler. Trikset er menneskeligheten, at episodene er fulle av folk vi tror på og bryr oss om. At det føles politisk aktuelt er også med på å øke pulsen.

Og for en avslutning! Vi vet at en femte sesong er på vei og er ganske så spente på om Malotru har tenk å reise seg fra flammene.